Skip to main content

1. Έγχυμα – η απαλή έγχυση ζωής

Τα φύλλα και τα άνθη, λεπτεπίλεπτα και ευαίσθητα, χρειάζονται μόνο το άγγιγμα του βραστού νερού. Ρίχνουμε το βότανο όταν το νερό βράσει και το αποσύρουμε. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-20 λεπτά, σουρώνουμε και απολαμβάνουμε.
Αναλογία: 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερού.


2. Αφέψημα – η δύναμη του ριζώματος

Για τις ρίζες, το φλοιό, τα κοτσάνια και τους σπόρους, που κρατούν μέσα τους τη δύναμη του φυτού. Βράζονται για 5 έως 15 λεπτά, ανάλογα με την πυκνότητα και τη σκληρότητα.
Αναλογία: 3 κουταλιές βοτάνου σε 2 φλιτζάνια νερού. Καταναλώνεται εντός 12 ωρών.


3. Βάμμα – το απόσταγμα του χρόνου

Το βότανο βυθίζεται σε αλκοόλη για να εξάγει τα δραστικά του συστατικά. Χρησιμοποιείται οινόπνευμα 70° σε αναλογία 5 μέρη για κάθε 1 μέρος φυτού (κοπανισμένου ή αλεσμένου). Το μείγμα αφήνεται για 5-15 ημέρες, ανακινείται συχνά και φιλτράρεται.
Διατηρείται για μήνες – ή και χρόνια.


4. Λοσιόν – ένα χάδι βοτανικής φροντίδας

Παρασκευάζεται σαν έγχυμα ή αφέψημα και εφαρμόζεται εξωτερικά, με απαλές κινήσεις στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής. Ιδανική για δερματικές ανάγκες, ερεθισμούς ή ήπια ενυδάτωση.


5. Αλοιφή – βοτανικό φίλτρο για την επιδερμίδα

Με βάση έγχυμα, χυμό ή σκόνη βοτάνου, αναμεμειγμένα με κερί, λάδι ή βούτυρο, δημιουργείται ένα φυσικό παρασκεύασμα για εξωτερική χρήση. Θρέφει, προστατεύει και καταπραΰνει.


6. Φαρμακευτικά έλαια – το φυτό εντός του λίπους

Έγχυση φυτικού υλικού σε λάδι (π.χ. ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο). Απορροφά λιποδιαλυτά συστατικά του βοτάνου και χρησιμοποιείται για μασάζ, αρωματοθεραπεία ή τοπική φροντίδα.


7. Χυμοί φυτών – το φρέσκο ελιξίριο

Φρέσκα φυτά υποβάλλονται σε έκθλιψη και οι χυμοί τους διατηρούνται με ψύξη, αιθανόλη ή παστερίωση. Αξιοποιούνται εσωτερικά ή εξωτερικά, με προσοχή στη δοσολογία.


8. Σιρόπια – η γλυκιά ιαματική μορφή

Βότανα εμποτισμένα σε σιρόπι με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (ή μέλι), τουλάχιστον 50%, ώστε να διατηρηθούν φυσικά. Ιδανικά για παιδιά ή όσους θέλουν ήπια γεύση σε βοτανικά σκευάσματα.


9. Γαλακτώματα – το φυτικό σε αιώρηση

Αναμιγνύονται υδατικά και λιπαρά υλικά (π.χ. αιθέρια έλαια σε νερό), δημιουργώντας γαλακτώματα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση. Συχνά σταθεροποιούνται με γλυκερίνη ή άλλο φυσικό διαλύτη.


Προσοχή – πάντα με επίγνωση:

Τα βότανα είναι σοφοί αλλά ισχυροί σύμμαχοι. Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για οποιαδήποτε πάθηση, συμβουλευτείτε ειδικό.


Διαβάστε, Ανακαλύψτε & Εμπνευστείτε!

Ενδιαφέροντα και χρήσιμα άρθρα για βότανα, μπαχαρικά & τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των βοτάνων και των φυσικών θησαυρών που μας προσφέρει η φύση. Μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας για υγεία, ευεξία, ομορφιά και ενίσχυση του οργανισμού.

Τελευταια Αρθρα

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop