Skip to main content

Το μαύρι πιπέρι και οι ιδιότητες του!

Εξήντα είδη πιπεριού υπάρχουν ανα τον κόσμο. Το πιό κοινό είναι το piper nigrum, φυτό απο το οποίο προέρχεται το μαύρο πιπέρι, το άσπρο και το πράσινο.

Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα αναρριχητικό φυτό, του οποίου τα λουλούδια ανθίζουν σταχυωδώς, δηλαδή μοιάζουν με τσαμπιά. Ο καρπός είναι ώριμος όταν κοκκινίζει ο φλοιός του. Συλλέγεται όμως ημιώριμος ,όταν αρχίζουν να κοκκινίζουν οι πρώτοι κόκκοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι πράσινοι και λείοι.

Το πιπέρι, εκτός από τις γευστικές του ιδιότητες, έχει και φαρμακευτικές, γνωστές επίσης από την αρχαιότητα. Η σημαντικότερη είναι η αντισηπτική του ιδιότητα. Εξου και καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις χώρες με υψηλή θερμοκρασία, οπου το φαγητό είναι πιθανότερο να αποσυντεθεί. Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από τον άγουρο καρπό του φυτού, τον οποίο βράζουν και έπειτα τον αφήνουν να αποξηρανθεί, οπότε αποκτά μαύρο χρώμα.

Ταιριάζει παντού. Πιπερώνουμε με μέτρο τα λαχανικά και τα ψάρια καθότι εκεί “ακούγεται” υπερβολικά, σε αντίθεση με τα αμυλώδη τρόφιμα και τα κρέατα που θέλουν περισσότερο.

Διαβάστε, Ανακαλύψτε & Εμπνευστείτε!

Ενδιαφέροντα και χρήσιμα άρθρα για βότανα, μπαχαρικά & τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των βοτάνων και των φυσικών θησαυρών που μας προσφέρει η φύση. Μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας για υγεία, ευεξία, ομορφιά και ενίσχυση του οργανισμού.

Τελευταια Αρθρα

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop